Start Planning
Pinse

Pinse 2025 og 2026

Pinse, er en stor helligdag i Danmark, og anden pinsedag er også en fridag, hvilket giver en tredages weekend for danskerne som ønsker at komme væk fra arbejde og nyde vejret.

ÅrDatoDagHelligdag
20258. junisøndagPinsedag
9. junimandagAnden pinsedag
202624. majsøndagPinsedag
25. majmandagAnden pinsedag
Rul ned til bunden af ​​siden for tidligere års datoer.

Ferien kommer syv uger efter påske, og falder mellem midt-maj og midt-juni, al afhængigt af hvornår påsken falder det år.

I den kristne kalender, ses pinse som den tredje mest vigtige fest, efter påske og jul. Den mindes Helligånden over de troende i Jerusalem 50 dage efter opstandelsen. De havde ånden i sig, og da de begyndte at prædike, kunne mænd der snakkede forskellige sprog at de forstod dem på deres eget sprog. Tusinder konverteret og blev døbt, og det siges at kirken havde ”fødselsdag.”

Mange danske kirker, som hovedsaligt er protestantiske, afholdte specielle messer for at markere pinsen. De holder muligvis også en udendørstjeneste hvor flere menigheder mødes, og Biblen bliver læst op på flere sprog, for de udlændinge som er til stede. En berømt dansk vise kaldet ”I al sin glans nu stråler solen,” som sammenligner ankomsten af Helligånden med ankomsten af den danske sommer, og er typisk sunget med andre viser.

Selvom 78 procent af danskerne er medlemmer af den statsstøttede protestantiske kirke i Danmark, selvom kun tre procent deltager regulært i kirkens messer. Danmark er i realiteten en meget sekulariseret nation. Derfor er pinsen blevet en mindre religiøs fejring for mange, og nærmere en måde at byde sommeren velkommen på, symboliseret med at bellisblomsterne blomstre.

Mange danskere tager på stranden, og udover svømme og nyde dagen, også ser solen stå op. Det siges at solen ”danser” på den danske himmel. Denne metafor bruges under påsken for at referere til kristelig opstandelse, men det bruges også om Helligåndens ankomst under pinsen. Grundet det køligere klima under påsken, er der flere som ser på solen under pinsen frem for påsken.

Pinsen er også en tid for familieture og picnics. Det er tid til at ”komme tilbage ud i naturen” for dem som arbejder mange timer ”fanget” i byerne. Ude på landet, er der nogle gange festivaler som afholdes fordi sommeren kommer, hvilket folk fra landet og byen deltager i.

Hvis du er i Danmark under pinsen, er der her nogle ideer at inkludere:

  • Deltag i pinsekarnevallet i København, Danmarks hovedstad. Festlighederne inkluderer en udklædnings parade på pinsesøndag, live sambamusik og en børneparade på pinsesøndag. Begivenhederne, finder sted i forskellige byparker, så du kan også nyde den friske luft og sommervejr.
  • Deltag i Ålborgs karneval, som også finder sted i pinseweekenden. Selvom Ålborg er en meget mindre by end København, er karnevallet faktisk større, en af de største i Europa, og endda med tusinde af deltagere hvert år. Som i København, vil der være en parade om lørdagen før Pinsen.
  • Deltag i den 10,000-racer stærke maraton i København, som begynder pinsesøndag på Islandsbrygge. Det vil samtidig også være en sightseeing tour, for du vil passere Amalienborg, Nationalmuseet, og andre top turistattraktioner.

Pinsen er både en helligdag i Danmark og en tid til at velkomme sommeren, og turister vil finde mange begivenheder som de kan deltage i.

Tidligere år

ÅrDatoDagHelligdag
202419. majsøndagPinsedag
20. majmandagAnden pinsedag
202328. majsøndagPinsedag
29. majmandagAnden pinsedag